fredag 22 januari 2010

Hemgång

Doktorn meddelade resultatet av vad de såg på ultraljudet. I aortaklaffen (fd. lungartärklaffen) så finns det ett litet läckage. Inget ovanligt egentligen då dessa klaffar tidigare suttit på lungartären och där är det mindre tryck på dom. Nu på sitt nya ställe, så måste de jobba hårdare för att pumpa ut blodet till resten av kroppen. Så det fanns ett läckage, dock litet. Detta måste hållas under stenhård kontroll resten av livet. Allra främst tiden efter operationen då det kan bli värre.

På lungartärklaffen har hjärtläkarna satt in en sk. homograft, dvs donerade lungartärklaffar. Dessa är från ett annat barn (ca 12 år gammalt) som avlidit. Vi är glada att det finns föräldrar som vill donera sina avlidna barns organ. Denna nya lungartärklaff fungerar fint på sitt nya ställe, dock så blir det en liten virvel efter att de sluts. Kanske beror det på att de är för stora egentligen. Tanken med att ta större klaffar är ju att Scott ska slippa byta ut dom i den takt han växer. Som det är nu så är dessa ny klaffar hållbara till minst han är 12-15 år. Gäller bara att ha även denna virvel under uppsikt så att den inte ställer till det.


Har fått tid till hjärtmottagningen i nästa vecka också för att påbörja dom uppföljningskontroller av hjärtat. Ser allt bra ut så kommer kontrollerna att glesas ut till en gång per år. Precis som förut.

Det sista blodtrycket som togs nu strax innan lunch var normalt. Så Scott blir utskriven idag. Nu har han precis ätit lunch och ligger och sover gott. Vi väntar på att pappa ska komma efter sitt lunchmöte och hämta oss.

Scott är "sjukskriven" från dagis hela februari ut. Han får lov att leka med andra barn, dock inga förkylda, och måste hållas under uppsikt för att inte riskera att ramla eller bli knuffad. Hjärtat måste läka ordentligt. Så Scott får vara hemma ett tag till.

5 kommentarer:

 1. Vad underbart att han får komma hem. Jag är så imponerad av hur duktig han är när allt skall testas och kollas. Vilken kille, Arvid kanske skall gå på kurs hos Scott, han vägrar till och med att ta blodprov i armen :-).
  Ha nu en underbar helg hemma.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Hurra =)


  kram Babette

  SvaraRadera
 3. jippi...Min Scottis...Älskar dig.

  SvaraRadera
 4. Heja heja.. då blir det fredagsmys idag!! Ha det gott, vi hejar på Scott!! Vilken kille. Kram faster Karin

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att höra att ni har fått komma hem. Starkt jobbat allihop!

  Kramar Klas, Lisa & Joel

  SvaraRadera